KatalogBayilikTeklif Al

Laboratuvar Sistemlerinde İnovatif ve Ergonomik Çözümler

Bir laboratuvar kurmaya karar verdiğinizde birinci adım fiziksel planlamanın doğru yapılmasıdır. Laboratuvarda bulunmasını istediğiniz her bir unsur, hareket ergonomisi prensiplerine göre konumlandırılmalı, şimdi ve gelecekte doğabilecek tüm ihtiyaçlar önceden belirlenerek yerleşim planı bu çerçevede hazırlanmalıdır.

Gözden kaçabilecek küçük bir nokta ilerleyen aşamalarda büyük sorunlara dönüşeceği için bu konuda mutlaka deneyimli ekiplerle çalışılmalıdır. Proje grubumuz, bu alandaki talepleri ve ihtiyaçları iyi bilmektedir. Bizimle beraber çalışmaya karar verdiğiniz andan itibaren biz sizin proje danışmanınız gibi hareket ederiz ve bu birliktelik, laboratuvarınızın kurulmasından sonraki aşamaların başlangıcıdır.

Yerleşim planında, tüm gereksinimler gösterilmeli ve proje ile ilgili hiçbir belirsizlik olmamalıdır.

  • Tezgahların pozisyonları
  • Tezgah altı ve tezgah üstü dolaplar
  • Tesisat servis kolonlarının konumları
  • Tezgah üstü raflar
  • Teknik gaz çıkış noktaları
  • LPG veya Doğalgaz çıkış noktaları
  • Lokal emicilerin konumları
  • Elektrik prizleri ve sigorta kutuları
  • Çeker ocakların konumları
  • Güvenlik dolaplarının konumları

Hava giriş ve çıkış noktaları gibi unsurlar, yerleşim planının sağ tarafında tanımlanan sembollerle proje üstünde gösterilmelidir. Bu şekilde sembollerin (lejant) kullanılması projeyi okunaklı hale getirir.
Başlangıçta doğru bir yerleşim planının hazırlanması her aşamada işimizi kolaylaştırır. İhtiyaçları bir bütün olarak görebilir ve tüm prosesleri yönetebiliriz. Proje maliyetinin doğru çıkarılması, montaj sürecinin kontrolü, zamanında teslim gibi pek çok avantaj sayabiliriz. Planlama
aşaması asla atlanmamalı ve mutlaka gerekli zaman verilerek tüm ayrıntılar düşünülmelidir.

Laboratuvarınızı hali hazırda mevcut bir mekâna kurmayı düşünüyorsanız, eksiksiz bir rölöve alınmalı, mevcut tesisatlar mutlaka belirlenmelidir. Yerleşim planını sizinle birlikte hazırlamamız ideal yerleşimi tespit etme açısından önemlidir. AutoCAD programı ile sayısız alternatifi birlikte değerlendirir, deneyimli ekibimizle beraber sizin talepleriniz doğrultusunda tüm ihtiyaçları eksiksiz olarak belirleyebiliriz.

Laboratuvar binanız henüz yok ise ve yeni bir laboratuvar binası yaptırmayı planlıyorsanız bizimle bu aşamada irtibata geçmelisiniz. Size yapmayı düşündüğünüz laboratuvarlarla ilgili ideal yerleşimleri belirleme ve bu alanlardaki çalışma düzenekleri ile ilgili öneriler sunabiliriz. Bu aşamada projeye müdahil olmamız, gözden kaçabilecek birçok detayın projeye dahil edilmesini sağlar.

Tesisat planlarının hazırlanmasında ilgili yerel yönetmelikler mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu, ilerleyen zamanlarda laboratuvarınızın akreditasyonu için de önem teşkil eder. Laboratuvarlarda güvenlik giderek artan bir zaruret haline gelmektedir.

 

Doğalgaz tesisat yönetmeliği, elektrik tesisat yönetmeliği, yangın yönetmeliği gibi her ülkede veya şehirde farklılık gösteren yönetmelikler uzun tecrübeler sonunda geliştirilmiş olup, her biri can güvenliği açısından gereklidir. Sonradan doğabilecek kazalarda birinci derecede sorumlu olmamak için laboratuvarınızın tesisatları mutlaka ilgili yönetmeliklere göre yaptırılmalıdır. Planlama aşamasında onaylı tesisat planlarına yeterli bütçe ayrılmalıdır. Laboratuvarınızın şimdiki ve gelecekteki akreditasyonları için bu konu önemlidir.

Doğru Fiziksel Planlama

Fiziksel planlamaya başlangıç aşamasında yeterince zaman ayrılmalı, tüm çalışma hareketleri daha önceki tecrübe ve bilgilerden yararlanarak gerçeğe en yakın şekilde saptanmalıdır. Tezgahların ve diğer laboratuvar düzeneklerinin yerleşimi buna göre yapılmalıdır. İleride doğabilecek ihtiyaçlar da öngörülerek boş alanlar bırakılmalıdır.

Radon serisi, uzun yılların tecrübe ve birikimleri ile tasarlandı. Yüzlerce laboratuvar kullanıcısının talep ve istekleri dinlendi ve üzerinde titizlikle çalışılarak birçok detay çözüldü. Radonun her parçasında bir ihtiyacın yansımasını görebilirsiniz.

Spor sistemlerinin bağlantı noktalarından, raf altı açılandırılabilir lambalara, her bir parçanın sökülüp-takılabilir olmasına kadar birçok detay kullanıcıların bize aktardıkları ihtiyaçların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bu kadar fonksiyon ve özelliği taşıyan Radon, kolektif bir çalışmanın ürünüdür. Bilim insanlarının, bilimsel hayal gücünün, mühendislik ve üretim bilgimizle hayat bulmasıdır.

İlerleyen kısımda Radon serisini daha yakından tanıtıp ürün modülasyonu hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Radon serisinde ucu sivri vida kullanılmaz. Yüzde yüz modülerlik ilkesi prensiplerine göre tasarlanmıştır. Tüm taşıyıcı sistem galvanize çelikten sheet-metal tekniği ile üretilir.

Taşıyıcı ayaklar dikey ve yatay tüm kuvvetlere karşı koyacak şekilde tasarlandı. Tezgahlara, zaman içinde ağır yüklerin de uygulanabileceği düşünülerek taşıyıcı kesitler belirlendi. Yatay ve düşey taşıyıcıların birleştiği düğüm noktaları titreşim hareketlerini minimize edecek şekilde çözüldü. Tezgah yüzeylerine koyulan cihazların, hassasiyetlerini yitirmemek amacıyla, salınım yapmamaları gerekir. Radonu tanıyıp her biri bir ihtiyacın tezahürü olan detaylarını gördükçe daha da seveceğinizi ümit ediyoruz.

Laboratuvar personeli işleri gereği önemli ergonomik riskler altındadırlar.


Uygun olmayan bilinçsiz bir çalışma,

  • Yanma, kramp
  • Parmak, bilek şişmesi, karıncalanması
  • Kol, dirsek, boyun ve omuz ağrıları
  • Bel ağrısı
  • Uyuşma, güçsüzlük veya yorgunluk gibi önemli uyarıcı belirtilere sebep olmaktadır.

    Laboratuvarın iç dizaynı; kaldırma, taşıma ve tekrarlanan hareketlere müsaade edecek şekilde planlanmalıdır. Ayakta çalışmak, oturarak çalışmaya göre daha az yorgunluk vereceği için tercih edilmelidir.
 

Laboratuvar cihazları ve kullanılan ekipmanlar, gereksiz performans kayıplarını ve vücut zorlanmalarını önleyecek şekilde yerleştirilmelidir. Ters hareket, uzanma ya da dönme gibi vücudu zorlayacak düzenlemeler ek ekipmanlarla minimize edilmelidir. Dolapların yüksek noktalarına erişmek için merdiven kullanılmalı veya deney düzeneklerinin laboratuvar içinde gezdirilmesinde tekerlekli tezgahlardan yararlanılmalıdır.

 

Laboratuvar ortamında her gün yinelenen hareketlerden biri olan yüksek raflardan malzeme alma durumlarında uzanmak için fazla zorlanılmamalıdır. Mümkün olduğunca az kullanılan malzemeler yukarılara kaldırılmalıdır. Bu tip yerlere erişimde tabure veya alçak merdiven gibi elemanlar olabildiğince pratiklik sağlar.

 

Kaymalara ve düşmelere karşı dikkat edilmelidir. Özellikle yanıcı maddeler ve cam gibi kırılgan malzemelere karşı daha dikkatli davranılmalıdır. Patlayıcı ve yanıcı kimyasal malzemeler belirli standartta üretilmiş saklama dolaplarında muhafaza edilmelidir. Üst dolap kapakları kolay açılabilmeli kapakları yavaşlatma özelliğine sahip menteşe sistemi kullanılmalıdır. Herhangi bir sarsıntıda cam malzemelerin dökülmemesi için tutucu aparatlar tercih edilmelidir.

Gündelik kullanılan malzemeler, tezgahın üstünde yer alan erişim bölgesindeki açık raflara yerleştirilmeli ve temini buradan sağlanmalıdır. Bu raflar gerekli durumlarda masa düzenini kurma konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır. Tezgah üzerine malzeme indirip kaldırırken olabildiğince dik pozisyonda olmaya dikkat edilmelidir. Bu hareketler omurlar arasındaki kıkırdak dokuya zarar verir. Aslında insan vücudu doğru pozisyonda bulunduğu takdirde tahmin edilenden daha ağır yükleri kaldırabilir. Halterciler buna iyi bir örnektir. Bütün mesele doğru duruş şeklidir. Ama yine de belli kilonun üzerindeki yükleri kaldıracaksanız mutlaka yardım almalısınız. Çünkü telafisi olmayan bir durumla karşılaşabilirsiniz.

Tezgah Yüksekliği:

Ayakta çalışma esnasında, eğilme ve bükülme hareketini en aza indirecek tezgah çalışma yüksekliği, yetişkin bir insan için 90 cm olarak kabul edilir.

Kol Uzanma Mesafesi:

Sürekli kullanılan ekipmanlar kol uzanma mesafesinde olmalı, malzemelere uzanırken eğilme ve bükülme hareketi yapılmamalıdır. Tezgah üstündeki açık raflar mükemmel çalışma kolaylığı sağlar. Rahat erişme mesafesinde olması kayıp zamanları minimize eder. İyi planlanmış bir laboratuvar alanı, yoğun çalışma koşullarının sebep olabileceği stres gibi problemleri azaltır.

İyi planlanmış bir laboratuvarda kişinin vücudu konforlu ve uygun bir şekilde pozisyon alacağı için aşağıda belirtilen problemler en aza indirgenir.

  • Sırt ağrısı ve omurga incinmeleri
  • Boyun, omuz, kol ağrıları (RSIS) gelişmesi
  • Ayaklarda dolaşım bozuklukları
  • Sırt ağrısı ve omurga incinmeleri
  • Ayaklarda dolaşım bozuklukları

Sırt ağrısı ve omurga incinmeleri, genellikle uzun süre eğilerek çalışma veya oturarak çalışmanın bir sonucudur. Laboratuvarlarda ideal çalışma pozisyonu ayakta çalışma olup, dinlenme amacıyla yüksek taburelerin (tekerleksiz-döner) tercih edilmesi uygundur.

Laboratuvar ortamlarında uzun Süre bilgisayar başında oturarak da çalışılabilir.

Bu şartlarda ergonomik çalışma kurallarına dikkat etmek gerekir. Aslında bu oturarak çalışılan tüm ortamların kronikleşmiş bir problemidir. Çünkü insan, vücut yapısı gereği hareket etmek için yaratılmıştır.
Oturarak çalışmada unutulmaması gereken başlıca kurallar şunlardır:

  • Mümkün olduğunca dik açı ile oturulmalıdır.
  • Ayaklar yerde düz bir şekilde durmalıdır.
  • Monitörün tepe noktası göz seviyesinden 15° kadar aşağıda durmalıdır.
  • Baş hiçbir zaman geriye doğru tutulmamalıdır.
  • Pozisyonunuzu düzenli olarak değiştirmelisiniz.
  • Masa dizlerden en az 5 cm yüksek olmalıdır.
  • Masanın alt derinliği bacağın tam uzaması için yeterli olmalıdır.

Doğru Fiziksel Planlama

 

Doğru Malzeme Seçimi

Planlama aşamasında, kullanılacak malzemelerin yapılacak çalışmalara göre belli standartları karşılayacak şekilde seçilmesi önemlidir. Burada esas olan, yapacağımız çalışmaya göre uygun standartlarda malzemenin seçilmesidir. Örneğin çok başlıklı bir su fittingi seçimi sırasında farklı kafaların birleşim yerine yapılacak lehim; dın l-ag 55:sn değerinde olmalıdır. Bu değerler uzun tecrübeler sonucunda test edilerek saptanmıştır. Yine aynı şekilde musluğun ana malzemesinin; pirinç dın 17660-cuzn39pb3 ve nikel olma özelliği, laboratuvar sufttinglerinde mutlaka olması gereken bir standarttır. Bunun gibi tezgah yüzeyinin belirlenmesinde de yapılacak deneyler ve kullanılacak kimyasal maddelere göre en uygun malzeme seçilmelidir.

Eğer daha çok biyolojik deneylerin yapıldığı bir hayvan laboratuvarı planlanıyorsa tezgah yüzeyi paslanmaz olmalı veya yüksek sıcaklıklarda ve yoğun asitlerle çalışılacaksa endüstriyel seramik tercih edilmelidir. Tercih edilecek endüstriyel seramik malzemelerin hangi standartları taşıdığına bakılmalı, bunlardan yapacağımız çalışmalarla ilgili en uygun malzeme seçilmelidir. Laboratuvarlarda kullanılan tüm malzemelerin kullanım amacına uygun standartlar saptanırken geçmiş yılların birikim ve tecrübelerinden yararlanılmalıdır. İhtiyacın üzerinde özeliklere ve standartlara sahip malzemeler gereksiz yere proje maliyetinin artmasına neden olabilir. Laboratuvar içi tesisatlar mutlaka belli yönetmeliklere göre yapılmalıdır. Mekani tesisat (doğalgaz, atık su, temiz su, havalandırma), elektrik tesisatı ve laboratuvar ortamında kullanılan özel gaz tesisatlarının planları, bu konuda yeterlikleri olan kişilerce ilgili yönetmeliklere göre hazırlanmalı ve yerel kurumlardan onay alınarak uygulama aşamasına geçilmelidir.

Doğru Malzeme Seçimi

Endüstriyel Seramik: Tezgâh yüzeyi yine bloklar halinde üretilmiş, yekpare, DIN EN 12916 Standartlarında üretilmiş endüstriyel seramik tezgah yüzeyidir.

Paslanmaz Çelik: Tezgâh yüzeyi 1,00 ve 1,20 mm kalınlığında 316 AISI Cr/Ni paslanmaz çelikten üretilmiştir. Bitmiş tezgah kalınlığı 30 mm, su tutucu yükseltileri ile 37 mm olmaktadır.

Kimyasal Kompakt: Tezgâh yüzeyi kompakt laminat olup, phenolic resin tezgah yüzeyidir. Diğer kompaktlara artı olarak dış yüzey tabakası asit ortamına karşı yüksek derecede dayanıklıdır.

Epoksiresion: Tezgâh yüzeyi tamamen blok halinde üretilmiş kimyasal esaslı bir tezgah yüzeyidir. Homojen bir malzeme olup asit ortamına karşı yüksek derecede dayanıklıdır.

Polypropylen: Tezgâh yüzeyi tamamen, adı ile anılan polypropylen malzemeden yekpare olarak üretilmiştir.

 

Laboratuvar fittinglerinde akışkanlarla temas eden parçaların, pirinç malzemeden yapılmış DIN 17660- CuZN39Pb3 standardını sağlaması gerekir. Birleşimlerde kullanılan lehim kadmiyum içermemelidir.

 

Fitting Renk Kodları EN13792:2000

 

 

Laboratuvar tezgahları sürekli dış zorlamaların etkisi altındadır. Statikte cisimler rijit olarak kabul edilir, hakikatte hiçbir cisim rijit değildir. Dış kuvvetlerin etkisi altında bütün cisimler biçimlerini az veya çok olacak şekilde değiştirirler. Cisimlerin bu biçim değiştirmeleri kuvvetin etkisi kalktıktan sonra tamamen kalkar ve cisimler ilk durumlarını alırlar veya biçim değişikliği az veya çok kalır.

 

Cisimlerin biçimlerini geçici olarak değiştirip tekrar eski biçimlerine dönmelerine “elastik değişme” denir. Biçimlerin kalıcı değişimleri ise “plastik değişme” olarak adlandırılır. Cisimlerin kalıcı değişikliğini bilmek ve bunu bilinçli kullanabilmek, konstrüktör için çok büyük bir avantajdır. Radon taşıyıcı sistemi, galvaniz çelikten sac büküm tekniği ile üretilir.

Her büküm işlemi malzemenin gerilme değerlerini yükselterek taşıyıcılığını artırır. Bükümler esnasında çelik malzemede plastik değişimler meydana gelir. Özel tekniklerle hassas bir şekilde hesaplanan bu değişimlerin ölçü toleransları, milimetrenin onda birinden daha azdır. Radon çelik taşıyıcı sisteminin bu ölçü hassasiyeti modülerlik ilkesi gereği olmazsa olmazdır.

 

Servis Sistemleri

 

 

Servis Sistemi Nedir?

Servis sistemi, laboratuvarlarda kullanılan gaz, vakum, su, elektrik, data vb. tesisatların, belirli standartlara bağlı kalmak koşulu ile kullanıcıların en rahat erişebileceği ve kullanacağı şekilde servis edilebilmesi için kurulmuş düzeneklerdir.

İyi bir servis siteminin ihtiyaçlara göre planlanması gerekir. Tesisat hatlarının, şimdi ve gelecekte doğabilecek ihtiyaçlara göre yapılması gerekir.

  • Asma servis sitemi
  • Sütun servis sistemi
     

Asma Servis Sistemi

Laboratuvarlarda çalışma tezgahlarının geniş olması kullanım açısından bir çok avantaj sağlayabilir.

Asma servis isteminin avantajlarından biri gaz tesisatlarının yukarıdan daha emniyetli bir şekilde taşınabilmesidir. Özellikle yanıcı gazların taşınması ile ilgili yönetmeliklerde gaz tesisat borularının açıktan çekilmesi için çok uygun bir sistemdir.

 

Sütun Servis Sistemi

Tesisat çıkışları dikey panellerden verilir. Çalışma ergonomisi açısından sağladığı avantajlardan dolayı bu tip servis sistemleri, kullanıcılar tarafından oldukça yaygın olarak tercih edilir.

Sütun servis sistemi, kullanıcıya, hareket ergonomisine uygun servis sağlar. Uzanma bölgeleri ergonomik sınırlar içindedir. Fittingler, rahatça uzanılabilecek şekilde kullanıcıya dönüktür.

Altınbölme laboratuvar sistemleri; özel proje geliştirme konusunda deneyimli ve uzman kadrosu, modern hizmet anlayışı ve uluslararası vizyonuyla hizmet vermektedir. Altınbölme, uzmanlığı ve deneyimiyle fonksiyonel tasarımları ve üstün kalitesiyle modüler laboratuvar sistemleri üretmektedir.