Bilindiği gibi insanların toplu olarak çeşitli etkinliklerle bir araya geldiği Otel, Hastane, Üniversite, Kültür Merkezi, Düğün Salonu, Tiyatro Salonu, Opera Binası ve Şirket Merkezi gibi yerlerde geniş hacimli toplantı mekanlarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Yatırım maliyeti yüksek bu binalarda ileri dönük ihtiyaçlarda dikkate alınarak genel toplanma alanları kısaca Konferans Salonu, Toplantı Salonu, Tiyatro, Opera, Düğün Salonu adları altında tasarlanır ve hizmete alınırlar. Bölme Duvar
Bu Salonlar tasarlanırken ister konuşma yapılsın ister çeşitli Enstrümanlar eşliğinde Konser verilsin Şarkı söylensin, sesin dağılmaması, çınlamaması, alanın her noktasına eşit olarak ulaşabilmesi için Akustik hesabına ihtiyaç vardır.
Bir Konferans Salonunu Akustik hesabı. Salonun her yerinde sahnedeki sesi eşit işitebilirsiniz.
Salonlar genel ihtiyaç için tasarlandığından aynı anda farklı etkinlikler söz konusu olduğunda genel akustik değerleri içerisinde bölünerek daha küçük iki, üç ve daha fazla bölünmelere cevap verir hale getirilirler.
İşte bu bölünmeleri geçici olarak meydana getiren ve etkinlik sona erdiğinde tekrar eski konumuna getirmek için kullandığımız materyallere kısaca Hareketli Bölme Duvar adını veriyoruz.
Hareketli Ofis Bölme Duvarları imal edildikleri fiziki özellikleri itibariyle; kabaca Aluminyum Profil bir çerçeve karkas içerisine ses izolasyonunu sağlayan malzemelerin sıralandığı dışında ise Suntalam, Mdflam gibi koruyucu malzemelerle kaplandığı Akustik hesabı yapılarak ses’i emen ve iletilmesini engelleyen çeşitli (Taşyünü, Ses İzolasyon Keçeleri, Mantar Levhalar, Paslanmaz çelik saç) gibi malzemelerden meydana geldiği panellerdir.
Bu paneller yan yana dizilerek geçici sabit bir duvar elde edilir.
Bir Otelin Balo Salonu şantiyesi. H= 6,6 m. 2 adet Çift Kanatlı Kapılı
Bu kaba tanımdan sonra bunu birde teknik olarak inceleyelim. Paneller art arda yukarıda bir ray üzerinde hareket ederler. Bu ray ise bir çelik konstrüksyona asılarak sabitlenir.
Panellerin alt ve üst yüzlerinde aşağı yukarı hareket eden kayıtlar bulunur. Paneller birbiri ardına iki duvar arasında hareket ettirilerek kızakların aşağı
yukarı hareketi ile yere ve birbirlerine sabitlenirler. Böylece son panel de kilitlendiğinde sabit bir ses izolasyonu sağlayan duvar elde edilmiş olur.
Panellerin genişliği 80-110 cm arasında değişir. Yüksekliği ise 2,4 m den 12 m’ye kadar olabilir. Biz bu güne kadar en yüksek 9,45 m imal ettik. Ülkemizin 100 den fazla Otel, Hastane, Konferans ve Düğün Salonunda Hareketli Bölmelerimiz kullanılmaktadır.
Daha iyi anlaşılabilmesi için örnek vermek gerekirse, Hareketli Bölmeler, 25 m genişlikte Uzay kafes tavan altında yerde kullanıldığı gibi, 1000 m2 bir alanda 8-10 bölüm haline gelebilen ve her birinin ders verilen sınıflara dönüştüğü, istendiğinde ise tüm panellerin park yerlerine toplanarak mekanın konferans Salonu haline getirildiği projeler yapılmaktadır.
Hareketli Bölme Duvarların dış yüzeyleri tasarım yapan Mimarların taleplerine göre şekillenmektedir. Bazı panellerde Mobilyacıların imal ettiği işlemeli çıtalı yüzeylerle kaplandığı gibi, Ayna ile kaplandığı, Paslanmaz çelik saçtan dekoratif yüzeyler oluşturulduğu projeler de yapılmaktadır.
Buna tasarım yapan Mimarlar karar vermektedir.
Hareketli Bölme Duvarlar genel olarak 45- 57 DB aralığında imal edilmektedir. Her bir DB için ayrı iç kombinasyonlara ihtiyaç bulunmakta, bu Akustik hesaba göre belirlenmektedir.
Hareketli Bölme Duvarların imalat çeşitleri:
Hareketli Bölme Duvarlar:
a. Manuel (El ile hareket ettirilen panellerin yere sabitlenmesi kam mekanizması veya Krikosu ile sağlanmaktadır.)
Bir Otel’de Manuel Hareketli Bölme Duvar uygulamamız
b. Yarı Otomatik, ( Panel kızaklarının Elekrik Moturu ile hareket ettirildiği, panellerin biribirlerine Mıknatıs özelliği kazandırılan aygıtlarla kilitlendiği sistem)
Yarı Otomatik Hareketli ve Camlı Bölme Duvar
c. Tam Otomatik ( Panellerin parka paneller üzerindeki zincir mekanizması ile alınıp, sonra sırayla aynı mekanizma vasıtası ile dizilerek sabit bir duvar haline getirildiği sistemlerdir.)
Biz halen Manuel ve Yarı Otomatik olarak imalat yapıyoruz. Tam otomatik sistemler Dünya’da imal ediliyor ancak çok yüksek maliyetleri nedeniyle pek tercih edildiğini söyleyemiyoruz.
Manuel sistemler İç mekanizma sistemleri dolayısı ile her iki yüzü dolu olarak veya camlı olarak imal edilmektedir.
Bu sistemler Jumbo Camlar kullanılarak 6 m yüksekliğe kadar imal edilmektedir.
Yarı otomatik 15 m lik bir duvar en fazla 1,5-2 dakikada açılıp toplanabilmektedir.
Hareketli Bölme Duvarlar tam kapalı iken geçişler tek veya çift kanatlı kapılarla yapılmaktadır.
Bazı işletmelerde yönetmelikler dolayısı ile (30’-60’) yangın dayanımlı olarak imalat edilmektedir.
Bu durumda panel yüzeyleri yangın dayanımlı malzemelerden imal edilmekte, üzerlerine yangın dayanımlı cila atılmaktadır.
Mimarlarımıza ve Proje Ofislerimize tasarımlarında her zaman destek olmaya çalışıyoruz. Ön keşif ve çizimlerle projelerinde çizim desteği veriyoruz.