KatalogBayilikTeklif Al

İşimizin Terminolojisi

Daha önce ofis yenileme veya tadilat yaptırmış olsanız da ilk kez bir ofis dekorasyon şirketi ile çalışmayı düşünüyorsanız, endüstri terminolojisinin bilinmesi faydalı olabilir. Aşağıda, sektörümüzdeki bazı kalıpların anlamları listelenmiştir.

BREEAM
Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Yöntemi’nin (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) kısaltmasıdır. İlk olarak 1990’da tanıtılan bu derecelendirme sistemi, dünyanın birincil sürdürülebilirlik değerlendirmesi haline gelmiştir. BREEAM derecesi almak için, bir binanın lisanslı bir BREEAM değerlendirme kurumu tarafından bir üçüncü taraf sertifikasyonundan geçmesi gerekecektir.

Cat A Montajı
Basitçe söylemek gerekirse, Cat A montajı kabuk ve maça aşamasını izler ve binanın tamamen işlevsel olmasını sağlar. Elektrik hizmetleri ve genel aydınlatma gibi tüm standart tesislerin kurulumunu kapsar, ancak dekor ve iç tasarım özelliklerini içermez.

Cat A + Fitting
Cat A + fitting, öncelikle yer sahipleri için önemlidir. Toplantı odaları ve mutfak gibi Cat B’nin ilkel özelliklerinin eklenmesiyle standart bir Cat A’nın tüm öğeleri oluşur. Bu jargon, söz konusu alanı kiralayanların, alanı kullanabilmeleri için ihtiyaç duyacakları temel özelliklere sahip olması anlamındadır.

Cat B Uyumlama
Cat B uyumlama, projeyi Cat A sürecinden devam ettirir, boş alanı dekore eder ve tamamen mobilyalı bir ofise dönüştürür. Cat B prosedürü, binayı kullanacak personelin özel ihtiyaçlarını dikkate alır ve alanı kendi gereksinimlerine göre ayarlar.

Coworking (Sanal Ofis)
Giderek daha popüler bir fenomen olan coworking, küçük işletmelerin çalışma şeklini değiştiriyor. Bir coworking binası ya üyelik için ücret alır ya da “kullandıkça öde” esasına göre çalışır. Tesis, kayıtlı üyeler için ofis alanlarına ve ortak çalışma alanlarına erişim sağlar. İş birliği ortamları genellikle farklı şirketler tarafından paylaşıldığından, güçlü bir topluluk duygusunun ortaya çıkardığı girişim ruhunun yüksek olduğu yerlerdir.

Design and Build (Tasarla ve Yap)
Bu kavram, tek bir şirketin, tasarım veya inşaat hizmetlerinin, bir uyum ya da yenileme projesini tamamlamada sorumluluğu üstlendiğini gösteren bir projeyi ifade eder. Yüklenicilerin belirli bir tasarım sunmayı teklif edeceği geleneksel “tasarım-ihale” modelinin aksine, Design and Build tek bir sorumluluk noktası sağlayarak tasarım ve inşaat aşamalarının örtüşmesine izin verir. Projenin daha ucuz bir maliyetle ve daha kısa sürede bitirilmesini sağlayarak, verimliliği ve güvenilirliği artırdığı için müşteriye yarar sağlar.

Detail and Build (Detaylandır ve Yap)
Tasarımın müşteri tarafından sağlandığı ve işin yürütülmesi için yüklenici firmanın sorumluluk aldığı bir proje alımıdır. Geleneksel inşaat projelerinden farklıdır; çünkü sabit bir fiyat ve program vardır. Proje riski tasarım ve inşa şirketi tarafından üstlenilir.

Fitwell
Binaların sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren ve bina sakinlerinin refahına fayda sağlayacak özel mimari uygulamaları teşvik etmeyi amaçlayan bir bina sertifikalandırma sistemidir. Bir binanın sağlık üzerindeki etkisini değerlendirirken, aşağıda belirtilen kriterlere dikkat çeker.

Toplum Sağlığı
Çalışan güvenliği ve binanın tasarımının fiziksel aktiviteyi ne ölçüde teşvik ettiğini ifade eder.

Ofisin Yerleştirilmesi
Ofisin yerleştirilmesi, çalışanların taleplerinin yerine getirilmesini sağlamak için bir ofis alanının geliştirilmesini gerektiren bir projedir.

Ofis Yenileme
Bu, artık amaçlarına uygun olmayan bir ofise uygun bir Cat B teslim edilmesini gerektirir. Bu genellikle yeni işgalciler için bir alanın yeniden düzenlenmesine yönelik ihtiyacı ve spesifik gereklilikleri veya bir alanı tazeleme isteği ile ortaya çıkar.

Shell and Core (Kabuk ve Çekirdek)
Bu terim, Cat A aşaması başlamadan önce bir binada gerçekleştirilen prosedürü ifade eder. Sürecin bu ilk aşaması, asansör ve merdiven boşluğu gibi unsurlar da dahil olmak üzere, binanın kendisinin iskelet ve yapısının inşasını kapsar. “Kabuk ve çekirdeğin” sonunda etkin zenginlik olanakları için zemin hazırlayan boş bir tuvaliniz olmalıdır.

Alan Planı / Alan Denetimi
Bir kurum hakkındaki bilgilerin, personelin gereksinimlerini belirlemek için harmanlandığı ve analiz edildiği bir süreçtir. Bu veriler daha sonra personelin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde uyum çalışmaları yapılırken kullanılır.

WELL Building Standard (En iyi Yapı Standardı)
IWBI (The International WELL Building Institute) tarafından yürütülen bir belgelendirme sistemidir. Binaların insan sağlığı ve refahı üzerindeki etkisini değerlendirir. Dünyanın ilk bina sertifikalandırma organıdır. Bu plan, tıbbi ve bilimsel araştırmalarla insan sağlığını desteklediği kanıtlanmış özel tasarım ve yapım uygulamalarını desteklemektedir.