KatalogBayilikTeklif Al

Ofislerde Verimlilik: Ses İzolasyonu ve Akustik Neden Önemlidir?

Ofis donanımında çeşitli malzemelerin kullanılması tasarımcılara özgünlük ve yenilik için fırsatlar sunar. Görsel, dokunsal ve işitsel anlamada üç ana duyuyu tatmin eden ilham verici işyerleri yaratmak için ofis tasarım kompozisyonunda akustik ve ses yalıtımına daha yakından bakalım.

Zihnimize her saniye 2 milyar bit veri girer; ancak bunların sadece 2 milyonunu işleyebiliriz. İşlenen verileri her birimiz farklı biçimlerde filtreleriz. Bu sebeple insanlar çevrelerine farklı tepkiler verir. Bazı insanlar daha çok mekanın görünümüne, bazıları malzemelerin hissine ve bazıları da etrafındaki seslere daha fazla odaklanıyor. Sessizlik günümüzde neredeyse bir lüks haline geldi.

İşi veya karakteri gereği modern ofislerdeki gürültüden rahatsız olan, verimi düşen insanların sayısı artmakta. İşbirliğini, iletişimi teşvik etme fikriyle tasarlanan açık ofislerin, doğal ışık, ferahlık ve sosyallik gibi avantajları var; ancak bu türden büyük ofislerin yan etkisi olarak karşımıza çıkan alakasız gürültü bazı yabancı araştırmalara göre çalışanların yarıdan fazlasını rahatsız etmekte ve verimliğini olumsuz etkilemektedir.

Gürültülü ofis çalışanları işlerine olan konsantrasyonlarını kaybedebilirler. Ofislerdeki tüm istenmeyen sesler gürültü değildir. Çok sessiz bir ofis de rahatsız edici olabilir, bu nedenle işyerinde ve ofis kültüründe akustik seviyeleri, yürütülen faaliyetlerin türüne bağlı olacaktır.

İyi bir akustik ofis tasarımı, ekipler arasındaki iletişimi artırmak için aşırı gürültüyü emen, istenmeyen konuşmalardan kaynaklanan rahatsızlıkları azaltan, özel telefon görüşmeleri için gizliliğe imkan veren ve çalışanların karmaşık, konsantre görevlere daha iyi odaklanmalarını sağlayan malzemeler kullanarak, sesin dağılıp yankılanmasına çözüm getirmelidir. 

Hareketli Duvar

Akustik bir ofisten beklenen, çalışanların seslerini yükseltmek zorunda kalmadan konuşabilecekleri ve çalışabilecekleri çeşitli çalışma alanları, bölmeler ve toplantı odaları oluşturmaktır.

Çalışan Verimliliği

Ofis mobilyaları ve bölmelerinde malzeme çeşitliliği, sağlığı ve üretkenliği etkileyen alanlar yaratmanıza yardımcı olabilir. Sert zemin yüzeyler ve açık ofis ortamları sesi daha az absorbe eder; ancak zeminlerdeki yalıtım ekoyu azaltır. Halı gibi malzemelerin kullanılması, doğal kumaşlardan yapılan döşeme, vinil zeminler seslerin en aza indirilmesine yardımcı olur.

Sesi engellemek için çeşitli mobilyalar ve malzemeler kullanılabilir. Yüksek performanslı akustik tavan döşemeleri, kötü işyeri akustiğiyle mücadelede çok önemlidir. Çoğu frekanstaki ses, keçeden yapılmış portatif saklama üniteleri, raf gibi çeşitli malzemeler tarafından da absorbe edilebilir.

mutlu ofis çalışanları

Daha gürültülü ortamlarda ses, fiziksel engeller kullanılarak da azaltılabilir. Açık bir ofiste dahi ses yalıtımı için bölme duvarlar ve yalıtım malzemeleriyle yapılmış paneller kullanılabilir.

Sesi açık alanlarda dağıtmak için ses emici malzemelerle yapılmış bağımsız oda bölme ekranları ses dalgalarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Ferah bir his için, akustik mahremiyetten ödün vermeden şeffaflık ve ışık sağlamak amacıyla, opak malzemeler yerine camdan yapılmış bölücüler kullanılabilir.

Yazıcıları, kapalı ve cam bir bölmeye yerleştirmek gürültüyü azaltır, estetiği korur, çalışanlara neler olup bittiğini görerek ilham alma fırsatı sunar.

Çok sayıda çalışma biçimine sahip, çok katmanlı bir ofis tasarımının oluşturulması, yüksek sesin kaçınılmaz olduğu görüşmeler için özel alanlar tasarlamakla mümkün olacaktır. Müşteri özel görüşme odaları, rezervasyon bölmeleri ses geçirmez bölmeler ve akustik bölmeler bu tür alanlardır.

Birçok çalışan, meslektaşlarının sesleriyle dolu canlı, açık bir ofisin iş projeleri üzerinde olumlu ve canlandırıcı bir etki yarattığını, bazıları ise ofis gürültüsünün, iş yapma yeteneğine, üretkenliğe müdahale ettiğini düşünür. İş yerinizde, çalışanlarınızın daha mutlu ve daha üretken olmasına yardımcı olacak akustik bir ofis tasarlamayı düşünüyorsanız projenizi zevkle dinleriz. İşinize ve çalışanlarınıza en uygun bölme ve ofis mobilyalarının tasarımında neler yapabileceğimizi ortaya çıkarmak için bizi arayın.