Covid-19 salgını hızlı bir şekilde hayatın her alanını etkilerken yoğun iş hayatı da bu süreçten pek çok açıdan nasibini aldı. Salgın sürecinde teması azaltmak amacıyla iş planlarında değişikliklere gidildi. Çoğu firma ofis yerine evden çalışma şeklini benimseyerek ya da hibrit sisteme geçiş yaparak çalışanlarının ofis içinde ve ofise ulaşım esnasında temastan kaçınmasını sağlamış oldu. Evden çalışma sistemiyle birlikte çalışanlar tüm günlerini ofiste geçirmek mecburiyetinden sıyrılıp özgürleştiler. Vakaların giderek azaldığı ve yavaş yavaş ofislere dönmeye başlanılan bu günlerde yeni nesil ofisler nasıl şekillenecek? Evden çalışma özgürlüğü sonrasında kapalı ve sosyal temas içinde bulunulan ofislere geri dönüşler ofis sistemlerinde nasıl değişimler yaratacak?
Yeni Dönemde Ofisler İçin Değişen Kriterler
Güncel olarak tüm dünyada ofisler için en önemli kriterlerin başında Covid-19 önlemleri yer alıyor. Bu süreçte yenilenen ofisler için ideal ofis tasarımı nasıl olmalı, hangi çalışma sistemi benimsenmeli ve çalışanların sağlığını gözetecek hangi yenilikler yapılmalı soruları başta geliyor. Sunulan çözümler temelde sosyal mesafeyi artırma ya da sosyal izolasyonu sağlama amacıyla ortaya konuluyor. Yeni nesil ofis yaklaşımında çalışanların daha az bir arada zaman geçirmesi ve sosyal mesafelerini korumaları hedefleniyor.
Evde çalışma modeli bu sorun için en uygun çözümlerden biri olarak görülse de ofise gitme ve ekip olarak çalışma, iş gereği yüzyüze diyalog mecburiyeti de gözden kaçırılmamalı. Bu noktada ofisin paylaşımlı kullanılması ve ofis içindeki ekiplerin farklı günlerde ofisi kullanmaları ofisteki kişi sayısını azaltıp sosyal mesafeyi artıracağından sağlıklı bir uygulama olabilir. Ofis giriş çıkışlarında güvenlik kontrolü, saat takibi ve temassız geçiş sağlayan yeni teknolojilerden faydalanılarak daha esnek çalışma saatleri ile ofisteki yoğunluk azaltılabilir. Bunların yanında ofislerin açılabilir pencere sistemleriyle doğal havalandırmaya sahip olması, tuvalet ve mutfak gibi ortak alanlarda teması en aza indirecek çözümlerin sağlanması da pandemi sonrası ofisler için geçerli kriterlerden. Tüm bu beklentiler doğrultusunda yeni nesil ofisler süreçle birlikte pandemi ve sonrası etkiler göz önünde bulundurularak tasarlanmaya ve değişmeye devam ediyor.
Pandemi Sonrası Dönemde Ofis Tasarımlarında Ne Gibi Yeni Düzenlemeler Yer Almalı?
Pandemi öncesinde ofisler daha çok açık planlı tasarımlar tercih ediyordu. Pandemi sonrasında sosyal teması azaltmak çok değerli bir kriter haline geldiğinden açık planlı ofis uygulamaları artık çok mümkün gözükmüyor. Bu noktada açık planlı ofisler farklı seçeneklere sahip bölücülerle farklı şekilde planlanabilir. Böylece çalışanların her birine ait kişisel alanlar sağlayarak sosyal temas azaltılabilir.
Altınbölme, Alnoplan modüler cam bölme sistemleri, yeni nesil ofis sistemleri için ideal tercih olmaya aday görünüyor. Alnoplan cam bölme sistemleri ile açık plandaki ferah etki yakalanmaya çalışılarak çalışanlar arasındaki göz temasıyla gerçekleşen diyalog kısıtlanmamış olacaktır. Kullanılan bölmelerin ofise sonradan uygulanabilir ve istenildiğinde çıkarılabilir olması da içinde bulunulan belirsiz pandemi süreciyle uyumlu olan başka bir yöntem. Tavandan destekli bölücü paneller hareketli veya sabit olarak tercih edilerek değişken çalışma yapısına ayak uydurabilen ofis planları sağlanabilir. Çok kişinin kullanabildiği büyük masalar yerine kişiye özel masaların ofislerde yer edinmesi ve ofisteki masalar arasında separatörlerin yükseltilmesi de etkili bir çözüm olacaktır.
Sosyal mesafe dışında ofis içinde temasta bulunulan yüzeylerin azaltılması da sağlıklı bir çevre için önemli faktörlerden birisi. Kapılarda, asansörlerde, tuvalet ve mutfak gibi ortak alanların kullanımında sensörlü sistemler kullanılarak temas minimize edilmelidir. Bölücülerle sağlanan kişiye özel alanların fotoselli kapılara sahip olması da ofis içindeki sirkülasyonda teması en aza indirecektir. Tuvalet kapılarında ve armatürlerinde, Altınbölme Cubicle bölme sistemlerinin el sensörü ve ayak pedalı ile açılan ürünler kullanılarak temas etmeden kabine giriş çıkış sağlanması virüs yayılımının etkili biçimde önüne geçecektir.
Zeminde, tezgahta ve duvarda temas gerektiren noktalarda kolay temizlenebilen, kompakt, steril ve dayanıklı malzeme seçimleriyle bulaş riski azaltılabilir. Bölücü paneller ve temassız çözümlerle pandemi sonrası süreçte ofislerinizi Altınbölme’nin ofislerinizin her alanına uygun ürün gruplarıyla yeniden planlayabilir ve sürecin belirsizliğine hareketli panellerin sağladığı değişken ofis kurgularıyla ayak uydurabilirsiniz.